Artikkel i KK

I KKs siste utgave før nyttår var det en hyggelig sak om hvordan jeg dro i gang min egen business. Håper den kan oppmuntre deg til å satse på drømmen.

Følte på frykten, men gjorde det likevel

Skrevet av: Anne Merete Rodem

– Jeg husket plutselig visjonene mine fra ungdomsskolen og tenkte ”nå klinker jeg bare til”.

KK Eva-Charlotte Stenset

KK Eva-Charlotte Stenset

– Jeg har alltid vært flink pike. Jeg kunne ta til tårene dersom jeg ikke fikk toppkarakterer på skolen og har kjent på både høye forventninger og krav til gode prestasjoner. Ikke minst fra meg selv, smiler Eva-Charlotte Stenset, som kan se tilbake på spennende jobber som journalist, nyhetsanker og programleder i TVNorge, reporter i TV2 og politisk rådgiver for tidligere statsråd Dagfinn Høybråten. I fjor sa hun opp en spennende jobb som konsulent i kommunikasjonsselskapet Geelmuyden.Kiese for å starte for seg selv. Hun hadde lenge tenkt på det, men det avgjørende sparket bak fikk hun av sin daværende sjef, som i dag er kjæresten hennes.


– Han sa ”Eva, du må lære deg å gi mer f***! Være litt mindre perfeksjonist”. Jeg visste at han hadde rett. Jeg er en impulsiv person som ofte har latt meg styre av vinden og spennende muligheter. Nå var det på tide å finne ut hva jeg virkelig ønsket å gjøre. Jeg visste at jeg ønsket å jobbe med kommunikasjon. Spørsmålet var bare hvordan, smiler Eva-Charlotte, som bestemte seg for å reise bort for å få avstand til alle gode forslag, meninger og råd. Hun måtte kjenne etter. Så i fjor dro hun fem uker alene til India.
– Det var en fantastisk opplevelse. Jeg bodde på et yoga-senter og ble kjent med folk fra hele verden. Mange av dem var i samme situasjon som meg, de var der for å få tid og rom til å tenke. Finne ut hva de ønsket å bruke livet sitt til. Hvordan de kunne bryte mønsteret. Jeg leste bøker og trente Ashtanga-yoga i timevis. Det ble helt klart for meg at jeg ville leve etter uttrykket ”feel the fear and do it anyway”. Ikke skulle jeg ligge på dødsleiet med erkjennelsen om at jeg var en av dem som ikke turte! Visjonene mine fra ungdomsskolen dukket også plutselig opp. Jeg sa allerede da at jeg en dag skulle ha mitt eget firma. Så jeg bestemte meg for å satse. Leve ut drømmen.

Eva-Charlotte Stenset satset på drømmen

Eva-Charlotte Stenset satset på drømmen

Hvem er jeg nå?
Eva fikk en knallstart med sitt nye firma, der hun i hovedsak jobber med presentasjonstrening av ledere og gründere foran TV- og videokameraet, i møterommet og på scenen. Hun tilbyr også produksjon av online videoer som markedsfører bedriften din på en optimal måte. Flere ønsket å inngå samarbeidsavtaler med henne.
– Jeg har et bredt nettverk og fløt en stund på at kundene kom til meg. Dette var jo enkelt, tenkte jeg da.
Men så ble avtaleboken blankere og hun måtte ut og selge. Da merket hun godt at hun ikke hadde et stort firma i ryggen.
–Det er stor forskjell på å ringe fra Geelmuyden.Kiese eller TVNorge i forhold til å si ”hei, det er Eva Charlotte fra evacharlotte.no”. Men samtidig føles det helt vidunderlig. Nå er det bare meg det kommer an på. Det var litt rart i starten og jeg kjente at jeg savnet det spennende miljøet i Geelmuyden.Kiese. I tillegg var det jo knyttet en viss status til jobben der, så jeg måtte kjenne litt på hvem jeg var nå. Det hjalp å tenke på hvorfor jeg sa opp jobben. Jeg trengte å lytte til meg selv og gå min egen vei. Ønsket frihet. Selv om jeg er mye mer på jobb nå enn tidligere, veier friheten opp for det. Jeg kan ta meg en to-timers lunsj på kafé midt på dagen og jobbe når jeg har lyst. Som jo stort sett er hele tiden, ler Eva-Charlotte, som føler at hun har mye press på seg for å levere resultater. Hun trenger gode referanser for å få nye kunder, men hun er slett ikke engstelig for å ikke levere.
– Neida, jeg har en klar plan og samarbeider med de beste. Jeg har rett og slett blitt mindre bekymret etter at jeg startet for meg selv. Nå er alt opp til meg. Jeg har stilt meg selv spørsmålet ”Hva er det verste som kan skje?”. Jo, det er at jeg går på en økonomisk smell, men det kommer ikke til å skje så lenge jeg ikke setter meg på rumpa. Jeg lovet meg selv at 2013 var året da jeg skulle gjennomføre drømmen min. Det koster litt å rive opp men det koster mer å gå på kompromiss med seg selv. Jeg forventer at jeg vil møte motgang og er innstilt på å jobbe hardt. Det viser seg at mennesker som har suksess er de som ikke gir seg, selv når motgangen er stor. Jeg vil være en av dem. Nå nyter jeg å våkne opp om morgenen og vite at jeg skal jobbe med noe jeg elsker. Sånn kan man ha det i en fast jobb også – du trenger ikke starte ditt eget firma for å få den følelsen! Det viktigste er at du henter ut hele ditt potensiale der du er. Naturligvis kan det være begrensninger i forhold til familiesituasjon, bosted og økonomi, men de fleste kan komme ett skritt nærmere drømmen dersom motivasjonen er sterk nok.

Eva-Charlotte Stenset sine råd

Eva-Charlotte Stenset sine råd

Du må ha et mål
Eva-Charlotte er overbevist om at kommunikasjon og formidling er noe av det viktigste du bør være god på i dag.
– Når du skal formidle et budskap, holder det ikke å vite hva du skal si – du må også vite hvorfor du sier det og hvordan du skal formidle det for å nå igjennom. Du må ha et mål, og få mottakerne med deg mot det målet. Nøkkelen er å skifte fokus fra deg til dem. Suksessen din avhenger av at du når fram til de som hører på deg. Hvis du ikke er bevisst, blir ordene dine bare en flom av informasjon – bare prat, sier Eva-Charlotte, som har et ekte og glødende engasjement rundt temaet.
– I tillegg er vi i dag nødt til å klare å fange mottakerne på få sekunder. Hvis ikke har vi tapt kampen om oppmerksomheten. Paradokset er at selv om vi aldri før har hatt så mange måter å kommunisere på, har det aldri vært vanskeligere å bli hørt. Informasjonsmengden er overveldende, og mange tar seg ikke lenger tid til å lese lange tekster. Det er derfor spissede budskap på video er helt genialt. Det er fremtiden, mener Eva-Charlotte. Hun henter også mye inspirasjon fra kjæresten Andreas Wabø, som er administrerende direktør i Geelmuyden.Kiese. De ble sammen en stund etter at hun sluttet i selskapet.
– Han er utvilsomt et forbilde og et levende eksempel på hvordan man skal gjøre det. Han er uredd og tør å satse. Setter seg mål og når dem. Han er rett og slett en sykt bra leder og utrolig solid i forhold til alt, smiler Eva-Charlotte, som selv ikke er redd for å uttale sitt eget mål: Hun skal bli Norges mest ettertraktede konsulent innenfor formidling.

Skrevet januar 6, 2014